Virgilio Gavicho Uarrota Profesor Asistente

Virgilio Gavicho
Grado Académico

Doctor en Ciencias, especialización en Recursos Genéticos Vegetales de la Universidad Federal de Santa Catarina, Brasil

Título(s) Profesional

Ingeniero Agrónomo de la Universidad Eduardo Mondlane, Mozambique

Descripción

Es natural de Mozambique. Formado en Ingeniería Agronómica por la Universidad Eduardo Mondlane (Mozambique), tiene Maestría en Biotecnología y Doctorado en Recursos Genéticos Vegetales por la Universidad Federal de Santa Catarina (Brasil). Actualmente es Profesor Asistente en la Universidad de O’Higgins (UOH), Instituto de Ciencias Agroalimentarias, Pecuarias y Ambientales (Chile). Dr. Virgílio Uarrota también es actualmente editor invitado (Guest Editor) de la revista Horticulturae (MDPI) y editó un libro publicado por Springer Nature (Secondary Metabolites and Volatiles of PGPR in Plant-Growth Promotion).

Dr. Virgílio Uarrota trabajó en su 3er Postdoctorado en el Departamento de Postcosecha e Industrialización, Facultad de Agronomía, Pontificia Universidad Católica de Valparaíso, Quillota, Chile. Su primer postdoctorado fue en Biotecnología y Biociencias con enfoque en Bioinformática y Quimiometría y el segundo postdoctorado en Producción de cultivos con línea de investigación en fisiología de plantas de cultivo. Tiene más de 8 años de docencia en Matemáticas, Biología y Física y 13 años de experiencia investigadora en Bioquímica Vegetal, Metabolómica y Quimiometría.

Dr. Virgilio Uarrota ha participado como profesor colaborador en Bioquímica Vegetal, Fisiología de la Producción de Cultivos, Fisiología y Bioquímica del Desarrollo de Semillas y en Estadística Multivariada Aplicada en la Universidad Técnica de Manabí (Ecuador). Ha recibido el Twas-Associateship Scheme Project como investigador visitante (2013 y 2017) en la University of South Africa (Unisa) y en el Centro Internacional de Agricultura Tropical (CIAT –Palmira, Colombia). Es revisor de muchas revistas internacionales y es autor y coautor de más de 40 artículos de investigación en revistas internacionales de alto factor de impacto, más de 12 libros y capítulos con las editoriales Springer, CRC y Burleigh Dodds.

Ha supervisionado a 1 estudiante de maestría y participado en más de 10 comités de examen de estudiantes de doctorado y maestría. Ha impartido muchos cursos cortos en Minería de datos e Introducción a la estadística multivariante y es miembro editorial de la revista Computational Biology and Bioinformatics.

27

Metabolic profiling and biochemical analysis of stored Hass avocado fruit by GC-MS and UHPLC-UV-VIS revealed oxidative stress as the main driver of ‘blackspot’ physiological disorder

• Virgilio Gavicho •

DOI: http://dx.doi.org/10.1111/ijfs.16145

Controlled Atmosphere Storage Alleviates Hass Avocado Black Spot Disorder

• Virgilio Gavicho •

DOI: http://dx.doi.org/10.3390/horticulturae8050369

Can metabolites at harvest be used as physiological markers for modelling the softening behaviour of Chilean "Hass" avocados destined to local and distant markets?

• Virgilio Gavicho •

DOI: http://dx.doi.org/10.1016/j.postharvbio.2020.111457

Transcriptome and hormone analyses reveals differences in physiological age of ?Hass? avocado fruit

• Virgilio Gavicho •

DOI: http://dx.doi.org/10.1016/j.postharvbio.2021.111806

Image Analysis Reveals That Lenticel Damage Does Not Result in Black Spot Development but Enhances Dehydration in Persea americana Mill. cv. Hass during Prolonged Storage

• Virgilio Gavicho •

DOI: http://dx.doi.org/10.3390/agronomy11091699

Gibberellic acid promotes dormancy-breaking of rice seeds and the formation of abnormal seedlings

• Virgilio Gavicho •

DOI: http://dx.doi.org/10.5965/223811712042021278

Unravelling factors associated with ‘blackspot’ disorder in stored Hass avocado (Persea americana Mill) fruit

• Virgilio Gavicho •

DOI: http://dx.doi.org/10.1080/14620316.2020.1763860

Characterization of the physiological quality of soybean seeds produced in Santa Catarina State

• Virgilio Gavicho •

DOI: http://dx.doi.org/10.5433/1679-0359.2020v41n1p49

UVR and PAR absorbing compounds of marine brown macroalgae along a latitudinal gradient of the Brazilian coast

• Virgilio Gavicho •

DOI: http://dx.doi.org/10.1016/j.jphotobiol.2017.10.029

UV-visible scanning spectrophotometry and chemometric analysis as tools for carotenoids analysis in cassava genotypes (Manihot esculenta Crantz)

• Virgilio Gavicho •

DOI: http://dx.doi.org/10.1515/jib-2015-280

UV-Vis and CIELAB Based Chemometric Characterization of Manihot esculenta Carotenoid Contents

• Virgilio Gavicho •

DOI: http://dx.doi.org/10.1515/jib-2017-0056

Discriminating Important Agronomic and Industrial Parameters of White Oat Cultivars Treated with Fungicide Based on SIMCA Algorithm

• Virgilio Gavicho •

DOI: http://dx.doi.org/10.3923/rjss.2017.59.72

Physiological Quality of Soybean Seed Cultivars (Glycine max (L.) Merr) with Different Maturity Groups

• Virgilio Gavicho •

DOI: http://dx.doi.org/10.3923/rjss.2017.59.72

Non-targeted Metabolomic Profiling of Maize Landraces (Zea mays L.) Combined with Chemometric Tools

• Virgilio Gavicho •

DOI: http://dx.doi.org/10.9734/IJBCRR/2017/35832

Assessment of Yield Attributes and Industrial Quality Parameters of Oat Cultivars (Avena sativa L.) Using Multivariate Techniques (PCA, PLS-DA and OLS-R)

• Virgilio Gavicho •

DOI: http://dx.doi.org/10.9734/JEAI/2017/35506

Changes of Photosynthetic and Antioxidant Activity of Phaseolus vulgaris to Potassium

• Virgilio Gavicho •

DOI: http://dx.doi.org/10.9734/JEAI/2017/36359

Phytochemical Composition, Antioxidant Activity, and the Effect of the Aqueous Extract of Coffee (<i>Coffea arabica</i> L.) Bean Residual Press Cake on the Skin Wound Healing

• Virgilio Gavicho •

DOI: http://dx.doi.org/10.1155/2016/1923754

Toward better understanding of postharvest deterioration: biochemical changes in stored cassava (Manihot esculenta Crantz) roots:

• Virgilio Gavicho •

DOI: http://dx.doi.org/10.1002/fsn3.303

The role of ascorbate peroxidase, guaiacol peroxidase, and polysaccharides in cassava ( Manihot esculenta Crantz) roots under postharvest physiological deterioration

• Virgilio Gavicho •

DOI: http://dx.doi.org/10.1016/j.foodchem.2015.11.025

Metabolomic, enzymatic, and histochemical analyzes of cassava roots during postharvest physiological deterioration

• Virgilio Gavicho •

DOI: http://dx.doi.org/10.1186/s13104-015-1580-3

Metabolomics combined with chemometric tools (PCA, HCA, PLS-DA and SVM) for screening cassava (Manihot esculenta Crantz) roots during postharvest physiological deterioration

• Virgilio Gavicho •

DOI: http://dx.doi.org/10.1016/j.foodchem.2014.03.110

Biochemical Profile of Leaf, Silk and Grain Samples of Eight Maize Landraces (<i>Z</i> <i>ea mays</i> L.) Cultivated in Two Low-Input Agricultural Systems

• Virgilio Gavicho •

DOI: http://dx.doi.org/10.1111/jfbc.12087

Physicochemical, thermal, and pasting properties of flours and starches of eight Brazilian maize landraces (Zea mays L.)

• Virgilio Gavicho •

DOI: http://dx.doi.org/10.1016/j.foodhyd.2012.08.005

Physiological Characterization of Two Tropical Epiphyte Species: Dyckia distachya and Vriesea platynema (Bromeliaceae)

• Virgilio Gavicho •

DOI: http://dx.doi.org/10.3923/ajps.2012.70.76

Maize Landraces (Zea mays L.): A New Prospective Source for Secondary Metabolite Production

• Virgilio Gavicho •

DOI: http://dx.doi.org/10.3923/ijar.2011.218.226

Response of Cowpea (Vigna unguiculata L. Walp.) to Water Stress and Phosphorus Fertilization

• Virgilio Gavicho •

DOI: http://dx.doi.org/10.3923/ja.2010.87.91

Histochemical Analysis and Protein Content of Maize Landraces (Zea mays L.)

• Virgilio Gavicho •

DOI: http://dx.doi.org/10.3923/ja.2011.92.98