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Amanda D’espessailles ● Investigadora Postdoctoral

Grado Académico
Doctorado en Nutrición y Alimentos Universidad de Chile (enero 2019)
Título(s) Profesional
Licenciada en Ciencias con mención en Biología Universidad de Chile 2011
Descripción
Licenciada en Ciencias con mención en Biología, Magister en Ciencias Biológicas y Doctora en Nutrición y Alimentos de la Universidad de Chile. Sus líneas de investigación están relacionadas con los mecanismos moleculares que subyacen a enfermedades crónicas no transmisibles asociadas a obesidad, disfunción del tejido adiposo y enfermedad de hígado graso no alcohólico.
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- REVISTA Toxicology
- 2025
Impact of Pesticide Exposure on Auditory Health: Mechanisms, Efferent System Disruption, and Public Health Implications
• Gonzalo Benjamín Terreros Hernández • Claudio Alexis Cifuentes Cabello • Amanda Paz d'Espessailles Tapia • Felipe Muñoz
- REVISTA Rev. Chilena de Endocrinología y Diabetes
- 2024
Aceite de rosa mosqueta (Rosa rubiginosa) disminuye marcadores inflamatorios en células hepáticas humanas HepG2 tratadas con lipopolisacárido
• Amanda Paz d'Espessailles Tapia • Manuel Jesús Soto Donoso • Gonzalo Benjamín Terreros Hernández • Paulina Ormazabal Leiva • Natalia Santillana
- REVISTA Nutrients
- 2023
White Adipose Tissue Dysfunction: Pathophysiology and Emergent Measurements
• Amanda Paz d'Espessailles Tapia • Natalia Santillana • Camila Astudillo-Guerrero • Gonzalo Cruz
- REVISTA Nutrition Research
- 2022
Higher hepatic advanced glycation end products and liver damage markers are associated with non-alcoholic steatohepatitis
• Kathleen Maureen Priken Figueroa • Gladys Tapia • CynthiaCadagan • Nicolas Quezada • JavieraTorres
- REVISTA Nutrition
- 2021
Dietary alpha- and gamma-tocopherol (1:5 ratio) supplementation attenuates adipose tissue expansion, hepatic steatosis, and expression of inflammatory markers in a high-fat-diet-fed murine model
• Nevenka Juretic • Ruth Sepúlveda • Amanda Paz d'Espessailles Tapia • Cinthya Cadagan • Manuel De Miguel
- REVISTA Nutrition
- 2021
Hepatic retinaldehyde dehydrogenases are modulated by tocopherols supplementation in mice with hepatic steatosis.
• Amanda Paz d'Espessailles Tapia • Valeria Campos • Gladys S. Tapia • Paulina Pettinelli • Nevenka Juretic
- REVISTA Molecular and Cellular Endocrinology
- 2019
Calcium sensing receptor activation in THP-1 macrophages triggers NLRP3 inflammasome and human preadipose cell inflammation
• Amanda Paz d'Espessailles Tapia • Natalia Santillana • Cecilia Fuentes • Mariana Cifuentes Köster
- REVISTA Journal of Cellular Physiology
- 2018
Calcium-sensing receptor activates the NLRP3 inflammasome in LS14 preadipocytes mediated by ERK1/2 signaling
• Amanda Paz d'Espessailles Tapia • Yuli Mora • Cecilia Fuentes • Mariana Cifuentes Köster
- REVISTA The Journal of Nutrition
- 2017
Rosa Mosqueta Oil Prevents Oxidative Stress and Inflammation through the Upregulation of PPAR-? and NRF2 in C57BL/6J Mice Fed a High-Fat Diet
• Daniel González-Mañán • Amanda Paz d'Espessailles Tapia • Camila Dossi • Marcela San Martín • Rodrigo Mancilla
- REVISTA Archives of Biochemistry and Biophysics
- 2016
Calcium sensing receptor effects in adipocytes and liver cells: Implications for an adipose-hepatic crosstalk
• Villarroel P • Pamela Mattar • Amanda Paz d'Espessailles Tapia • Marco Arrese
- REVISTA Grasas y Aceites
- 2016
<em>n-3</em> LCPUFA in the reversal of hepatic steatosis: the role of ACOX and CAT-1
• Gladys Tapia • Daniel González-Mañán • Amanda Paz d'Espessailles Tapia • Camila Dossi
- REVISTA Food & Function
- 2015
Dietary Rosa mosqueta (Rosa rubiginosa) oil prevents high diet-induced hepatic steatosis in mice
• Amanda Paz d'Espessailles Tapia • Camila Dossi • Alejandra Espinosa • Daniel González-Mañán • Gladys Tapia
- REVISTA Molecular Nutrition & Food Research
- 2014
N-3long-chain PUFA supplementation prevents high fat diet induced mouse liver steatosis and inflammation in relation to PPAR-? upregulation and NF-?B DNA binding abrogation
• Amanda Paz d'Espessailles Tapia • Gladys Tapia • Rodrigo Valenzuela • Alejandra Espinosa • Pamela Romanque
- REVISTA The Journal of Nutritional Biochemistry
- 2014
Reversal of high-fat diet-induced hepatic steatosis by n-3 LCPUFA: role of PPAR-? and SREBP-1c
• Camila Dossi • Gladys Tapia • Alejandra Espinosa • Luis Videla • Amanda Paz d'Espessailles Tapia
- REVISTA Annals of Hepatology
- 2013
Hormonal pretreatment preserves liver regenerative capacity and minimizes inflammation after partial hepatectomy
• Amanda Paz d'Espessailles Tapia • Camila Dossi • Pedro Leiva • Giomar Intriago • Pamela Romanque
- REVISTA Food & Function
- 2012
Bioconversion of ?-linolenic acid to n-3 LCPUFA and expression of PPAR-alpha, acyl coenzyme A oxidase 1 and carnitine acyl transferase I are incremented after feeding rats with ?-linolenic acid-rich oils
• Daniel González-Mañán • Gladys Tapia • Gormaz • Juan Guillermo • Amanda Paz d'Espessailles Tapia
- REVISTA PLOS ONE
- 2012
N-3 Long-Chain Polyunsaturated Fatty Acid Supplementation Significantly Reduces Liver Oxidative Stress in High Fat Induced Steatosis
• Rodrigo Valenzuela • Alejandra Espinosa • Daniel González-Mañán • Amanda Paz d'Espessailles Tapia • Virginia Fernández
- Abril 2022 - Abril 2025
En EjecuciónAgencia Nacional de Investigación y Desarrollo - ANID
EFECTO DE LA OBESIDAD INDUCIDA POR EL CONSUMO DE UNA DIETA ALTA EN GRASAS SOBRE LA ACTIVACIÓN DEL INFLAMASOMA NLRP3 EN LA CÓCLEA Y LA FUNCIÓN DEL SISTEMA AUDITIVO
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Investigador/a Responsable
- Noviembre 2020 - Mayo 2022
En Ejecución
Proyecto de investigación SOCHED No 2020-08
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Investigador/a Responsable
- Septiembre 2020 - Noviembre 2020
Ejecutado
Producto de divulgación ER190042.
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Co-Investigador/a
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