Amanda D’espessailles Investigadora Postdoctoral

    Grado Académico

    Doctorado en Nutrición y Alimentos Universidad de Chile (enero 2019)

    Título(s) Profesional

    Licenciada en Ciencias con mención en Biología Universidad de Chile 2011

    Descripción

    Licenciada en Ciencias con mención en Biología, Magister en Ciencias Biológicas y Doctora en Nutrición y Alimentos de la Universidad de Chile. Sus líneas de investigación están relacionadas con los mecanismos moleculares que subyacen a enfermedades crónicas no transmisibles asociadas a obesidad, disfunción del tejido adiposo y enfermedad de hígado graso no alcohólico.

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    • REVISTA Rev. Chilena de Endocrinología y Diabetes
    • 2024

    Aceite de rosa mosqueta (Rosa rubiginosa) disminuye marcadores inflamatorios en células hepáticas humanas HepG2 tratadas con lipopolisacárido


    • Amanda D'Espessailles Tapia • Manuel Jesús Soto Donoso • Gonzalo Benjamín Terreros Hernández • Paulina Ormazabal Leiva • Natalia Santillana
    • REVISTA Nutrients
    • 2023

    White Adipose Tissue Dysfunction: Pathophysiology and Emergent Measurements


    • Amanda D'Espessailles Tapia • Natalia Santillana • Camila Astudillo-Guerrero • Gonzalo Cruz •

    http://dx.doi.org/10.3390/nu15071722

    • REVISTA Nutrition Research
    • 2022

    Higher hepatic advanced glycation end products and liver damage markers are associated with non-alcoholic steatohepatitis


    • Kathleen Maureen Priken Figueroa • Gladys Tapia • CynthiaCadagan • Nicolas Quezada • JavieraTorres

    http://dx.doi.org/10.1016/j.nutres.2022.04.005

    • REVISTA Nutrition
    • 2021

    Dietary alpha- and gamma-tocopherol (1:5 ratio) supplementation attenuates adipose tissue expansion, hepatic steatosis, and expression of inflammatory markers in a high-fat-diet-fed murine model


    • Nevenka Juretic • Ruth Sepúlveda • Amanda D'Espessailles Tapia • Cinthya Cadagan • Manuel De Miguel

    http://dx.doi.org/10.1016/j.nut.2021.111139

    • REVISTA Nutrition
    • 2021

    Hepatic retinaldehyde dehydrogenases are modulated by tocopherols supplementation in mice with hepatic steatosis.


    • Amanda D'Espessailles Tapia • Valeria Campos • Gladys S. Tapia • Paulina Pettinelli • Nevenka Juretic

    http://dx.doi.org/10.1016/j.nut.2021.111539

    • REVISTA Molecular and Cellular Endocrinology
    • 2019

    Calcium sensing receptor activation in THP-1 macrophages triggers NLRP3 inflammasome and human preadipose cell inflammation


    • Amanda D'Espessailles Tapia • Natalia Santillana • Cecilia Fuentes • Mariana Cifuentes Köster •

    http://dx.doi.org/10.1016/j.mce.2019.110654

    • REVISTA Journal of Cellular Physiology
    • 2018

    Calcium-sensing receptor activates the NLRP3 inflammasome in LS14 preadipocytes mediated by ERK1/2 signaling


    • Amanda D'Espessailles Tapia • Yuli Mora • Cecilia Fuentes • Mariana Cifuentes Köster •

    http://dx.doi.org/10.1002/jcp.26490

    • REVISTA The Journal of Nutrition
    • 2017

    Rosa Mosqueta Oil Prevents Oxidative Stress and Inflammation through the Upregulation of PPAR-? and NRF2 in C57BL/6J Mice Fed a High-Fat Diet


    • Daniel González-Mañán • Amanda D'Espessailles Tapia • Camila Dossi • Marcela San Martín • Rodrigo Mancilla

    http://dx.doi.org/10.3945/jn.116.243261

    • REVISTA Archives of Biochemistry and Biophysics
    • 2016

    Calcium sensing receptor effects in adipocytes and liver cells: Implications for an adipose-hepatic crosstalk


    • Villarroel P • Pamela Mattar • Amanda D'Espessailles Tapia • Marco Arrese

    http://dx.doi.org/10.1016/j.abb.2016.08.017

    • REVISTA Grasas y Aceites
    • 2016

    <em>n-3</em> LCPUFA in the reversal of hepatic steatosis: the role of ACOX and CAT-1


    • Gladys Tapia • Daniel González-Mañán • Amanda D'Espessailles Tapia • Camila Dossi •

    http://dx.doi.org/10.3989/gya.0886152

    • REVISTA Food & Function
    • 2015

    Dietary Rosa mosqueta (Rosa rubiginosa) oil prevents high diet-induced hepatic steatosis in mice


    • Amanda D'Espessailles Tapia • Camila Dossi • Alejandra Espinosa • Daniel González-Mañán • Gladys Tapia

    http://dx.doi.org/doi:10.1039/c5fo00741k

    • REVISTA Molecular Nutrition & Food Research
    • 2014

    N-3long-chain PUFA supplementation prevents high fat diet induced mouse liver steatosis and inflammation in relation to PPAR-? upregulation and NF-?B DNA binding abrogation


    • Amanda D'Espessailles Tapia • Gladys Tapia • Rodrigo Valenzuela • Alejandra Espinosa • Pamela Romanque

    http://dx.doi.org/10.1002/mnfr.201300458

    • REVISTA The Journal of Nutritional Biochemistry
    • 2014

    Reversal of high-fat diet-induced hepatic steatosis by n-3 LCPUFA: role of PPAR-? and SREBP-1c


    • Camila Dossi • Gladys Tapia • Alejandra Espinosa • Luis Videla • Amanda D'Espessailles Tapia

    http://dx.doi.org/10.1016/j.jnutbio.2014.04.011

    • REVISTA Annals of Hepatology
    • 2013

    Hormonal pretreatment preserves liver regenerative capacity and minimizes inflammation after partial hepatectomy


    • Amanda D'Espessailles Tapia • Camila Dossi • Pedro Leiva • Giomar Intriago • Pamela Romanque

    http://dx.doi.org/10.1016/S1665-2681(19)31293-1

    • REVISTA Food & Function
    • 2012

    Bioconversion of ?-linolenic acid to n-3 LCPUFA and expression of PPAR-alpha, acyl coenzyme A oxidase 1 and carnitine acyl transferase I are incremented after feeding rats with ?-linolenic acid-rich oils


    • Daniel González-Mañán • Gladys Tapia • Gormaz • Juan Guillermo • Amanda D'Espessailles Tapia

    http://dx.doi.org/10.1039/c2fo30012e

    • REVISTA PLOS ONE
    • 2012

    N-3 Long-Chain Polyunsaturated Fatty Acid Supplementation Significantly Reduces Liver Oxidative Stress in High Fat Induced Steatosis


    • Rodrigo Valenzuela • Alejandra Espinosa • Daniel González-Mañán • Amanda D'Espessailles Tapia • Virginia Fernández

    http://dx.doi.org/10.1371/journal.pone.0046400

    • Enero 2022
    • - Enero 2025
    Proyecto En Ejecución

    EFECTO DE LA OBESIDAD INDUCIDA POR EL CONSUMO DE UNA DIETA ALTA EN GRASAS SOBRE LA ACTIVACIÓN DEL INFLAMASOMA NLRP3 EN LA CÓCLEA Y LA FUNCIÓN DEL SISTEMA AUDITIVO
    Investigador/a Responsable
    • Noviembre 2020
    Proyecto En Ejecución

    Título: "Efecto del aceite de quinoa (Chenopodium quinoa) en la activación de NF-κB y Nrf2 y en los niveles de TNF-α y HO-1 inducidos por lipopolisacárido en hepatocitos humanos HepG2".
    Investigador/a Responsable
    • Septiembre 2020
    Proyecto Ejecutado

    Co-Investigador/a